Česká mincovna Pětidukát svatého Václava 15,56 g

100 %

Popis produktu

Parametry produktu

Druh
mince
Hmotnost
15.56 g
Ryzost
999.9 / 1000
Průměr mince
28 mm
Rok emise
2015
Balení
kožené etue
Provedení
proof

Recenze

  • , zakoupeno v Česká mincovna

    Doporučuje produkt

    100 %

    sberatelsky vhodne do budoucna

  • , zakoupeno v Česká mincovna

    Doporučuje produkt

    100 %

    Dlouhodobá investice i hodnotný dárek.

  • , zakoupeno v Česká mincovna

    Doporučuje produkt

    100 %

    Skvělá investice

Parametry produktu

Druh
mince
Hmotnost
15.56 g
Ryzost
999.9 / 1000
Průměr mince
28 mm
Rok emise
2015
Balení
kožené etue
Provedení
proof

Popis produktu

Česká mincovna přináší další mimořádný šperk do vaší numismatické klenotnice. Svatý Václav se v minulosti stal motivem Kodexu vyšehradského, mistrovského Myslbekova pomníku či legendárních prvorepublikových svatováclavských dukátů, k nimž Česká mincovna přidává další výjimečnou emisi pětidukátu svatého Václava z ryzího zlata!

Motiv zlatého dukátu je věnován největšímu symbolu české státnosti a patronovi Čech a Moravy – svatému Václavovi. Ten byl svému národu skutečnou oporou a proslul jako výjimečný panovník obdařený mnoha ctnostmi, mezi nimiž vynikala jeho mravnost a zbožnost. K té ho vedla jeho babička, svatá Ludmila, která Václava vychovávala. Po porážce, již utrpěl od saského krále Jindřicha Ptáčníka, se kníže významně zasadil o zachování suverenity českého státu. Byl také zakladatelem chrámu sv. Víta na Pražském hradě, který se stal hlavním kostelem knížectví. Smrt zastihla Václava v raném věku a nečekaně přišla ze strany jeho vlastního bratra, kterému nebyla po chuti Václavova mírumilovná politika. Teprve dvacetiletý Boleslav zosnoval bratrovraždu, kterou uskutečnil dne 28. září ve svém sídle, Staré Boleslavi. Ujal se vlády, svou vinu však dlouho neunesl a nechal ostatky svého bratra převézt do chrámu sv. Víta. Tím také položil základ svatováclavskému kultu, jenž byl posílen posmrtnými zázraky. Václav začal uctíván pro svou zbožnost, kterou za života projevoval mimo jiné pěstováním vína a obilí pro svaté přijímání, péčí o chudé, otroky a vězně i budováním církevních staveb. Později se svatý Václav stal symbolem českých zemí.  

Díky charismatickému výtvarnému zpracování akademického malíře Vladimíra Pavlici má pětidukát svatého Václava ambice zařadit se na čelní místa ražeb s touto velkolepou tématikou. Averz zdobí motiv kříže, v němž je umístěna plastika svatováclavská přilbice. Výjev doplňují texty 28. IX. a 5DUKÁT. Reverz zdobí rovněž reliéf kříže, v jehož centru je umístěn nádherný portrét světce spolu s nápisem Sv. Václav. Nenechte si tento luxusní sběratelský kousek s vysokou investiční hodnotou uniknout!

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Hodnocení produktu

3zákazníci doporučují produkt
0zákazníků nedoporučuje produkt
100 %
průměr z 4 hodnocení
5
4 ×
4
0 ×
3
0 ×
2
0 ×
1
0 ×
  • , zakoupeno v Česká mincovna

    Doporučuje produkt

    100 %

    sberatelsky vhodne do budoucna

  • , zakoupeno v Česká mincovna

    Doporučuje produkt

    100 %

    Dlouhodobá investice i hodnotný dárek.

  • , zakoupeno v Česká mincovna

    Doporučuje produkt

    100 %

    Skvělá investice

{"Oblíbené kategorie":[["Krbové vložky","https://krbove-vlozky.heureka.cz/"],["Podprsenková ramínka","https://podprsenkova-raminka.heureka.cz/"],["Programy pro úpravu fotografií","https://programy-uprava-fotografii.heureka.cz/"],["Lyžařské chrániče","https://chranice-na-snowboard.heureka.cz/"],["Krbová kamna","https://krbova-kamna.heureka.cz/"],["Gola sady v kufru","https://gola-sady.heureka.cz/f:31885:1/"],["Nintendo Wii Příslušenství","https://ostatni-prislusenstvi-herni-konzole.heureka.cz/f:9721:16314/"],["Náhradní nástavce pro elektrické pedikúry","https://nastavce-elektricke-manikury-pedikury.heureka.cz/f:34143:43743083/"],["Fotopasti Bentech","https://fotopasti.heureka.cz/f:22812:24328517/"],["Grafické karty Gainward","https://graficke-karty.heureka.cz/f:2652:8633/"]],"Vybrané značky":[["Investiční zlato Mayer Mint GMBH","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:57991318/"],["Investiční zlato Perth Mint","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:797926/"],["Investiční zlato New Zealand Mint","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:1729547/"],["Investiční zlato The Royal Mint (UK)","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:797924/"],["Investiční zlato Heraeus","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:42565356/"]],"Jak vybrat nejlépe":[["Jak vybrat anální kolíky, kuličky a další hračky?","https://analni-koliky.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-analni-koliky-kulicky-a-dalsi-hracky/"],["Jak si vybrat mechaniku?","https://mechaniky.heureka.cz/poradna/jak-si-vybrat-mechaniku/"],["Jak vybrat vypínač?","https://hlavni-vypinace.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-vypinac/"]],"Vybrané produkty":[["Vlnka Dřevěná vařečka kulatá","https://varecky.heureka.cz/vlnka-drevena-varecka-kulata_2/"],["Philips BRE740/10","https://epilatory.heureka.cz/philips-bre740-10/"],["Rothco Laser Cut Molle nosič plátů černá","https://takticke-a-lovecke-vesty.heureka.cz/rothco-laser-cut-molle-nosic-platu-cerna_4/"],["FIXED Opus Xiaomi Redmi Note 12, černé FIXOP3-955-BK","https://pouzdra-mobily.heureka.cz/fixed-opus-xiaomi-redmi-note-12-cerne-fixop3-955-bk/"],["Moje Auto Black High Temperature Silicone Gasket Maker 290 g","https://silikonove-oleje.heureka.cz/moje-auto-black-high-temperature-silicone-gasket-maker-290-g/"],["Canon E-77 II","https://krytky-objektivum.heureka.cz/canon-e-77-ii/"],["REKORD 4\" Uhelné brikety 750 kg","https://tuha-paliva.heureka.cz/rekord-4-uhelne-brikety-750-kg/"]],"Doporučujeme":[["Apple iPhone 15","https://mobilni-telefony.heureka.cz/f:26540:51662741/"],["Parfémy","https://parfemy.heureka.cz/"],["Bazény","https://bazeny.heureka.cz/"],["PlayStation 5","https://herni-konzole.heureka.cz/playstation-5/"],["Lego","https://lego.heureka.cz/"],["Zahrada","https://zahrada.heureka.cz/"],["Nábytek","https://nabytek.heureka.cz/"],["Oblečení a móda","https://moda.heureka.cz/"]]}