Česká mincovna Sada dvou dukátů Královské dvojice Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu 6,98 g

Popis produktu

Parametry produktu

Druh
mince
Hmotnost
6.98 g
Ryzost
986 / 1000
Průměr mince
20 mm
Rok emise
2018
Balení
dřevěné etue
Provedení
proof

Parametry produktu

Druh
mince
Hmotnost
6.98 g
Ryzost
986 / 1000
Průměr mince
20 mm
Rok emise
2018
Balení
dřevěné etue
Provedení
proof

Popis produktu

Naše vlast byla po staletí významnou zemí, která leckdy ovlivňovala osudy celé Evropy, a v jejím čele stanula řada mocných vladařů, na jejichž činy dodnes vzpomínáme s úctou. Svůj úděl však nenesli sami – po boku jim věrně stály jejich manželky. První z velkých vládnoucích párů, kterým Česká mincovna vzdává hold dvojicemi zlatých dukátů, tvoří Jiří z Poděbrad a Johana z Rožmitálu.

Jiří z Poděbrad byl zvolen králem těžce zkoušené země – uvnitř bujely spory mezi znesvářenými kališníky a katolíky a evropské mocnosti v čele s papežským stolcem nebyly nadšeny existencí kacířského husitského plemene. Není divu, že potřeboval mít po svém boku silnou osobnost. Byl ženatý dvakrát – poprvé s Kunhutou ze Šternberka, která ale zemřela dříve, než se Jiří stal panovníkem, a podruhé s Johanou z Rožmitálu, která se po jeho boku stala korunovanou královnou. Johanka byla krásná, ale také energická. V těžkých časech se stala spolehlivou oporou nejen svému manželovi, ale i celému království, které udržela v bezpečí i po Jiříkově smrti. Za jeho odkaz bojovala jak na politickém, tak na bitevním kolbišti – neváhala například osobně svolat zemskou hotovost a vytáhnout v jejím čele proti nepříteli ohrožujícímu zemi. „Na společné averzní straně jsou tváře Jiřího z Poděbrad a Johany z Rožmitálu ve velkém detailu a bez jakýchkoli atributů, pouze se jmény v opisech. Soustředění na výraz tváří by mělo akcentovat lidský rozměr láskyplného vztahu dvou lidí,“ vysvětluje autor celé série ak. soch. Michal Vitanovský. „Na reverzu vyhrazeném králi se nachází trůnící Jiří z Poděbrad. Jeho postavu atakuje proud diagonálních výbojů vycházejících ze symbolu papežství. Ten je tvořený křížem, tiárou a mečem a je doplněný letopočtem 1466, kdy dal papež krále do klatby. Kompozice doplněná opisy má připomenout kritický okamžik závěrečné fáze králova života, která probíhala ve znamení války,“ dodává medailér. Reverzní strana dukátu věnovaného královně pak předkládá Johanu s knihou v ruce a skriptorium s pracujícím řeholníkem. Výjev připomíná modlitební knížku, kterou královna nechala vytvořit jako dar pro svého manžela a která je ojedinělým dokladem dobového umění, jež mezi neustálými konflikty nedostávalo příliš prostoru.

Sada dvou dukátů je uložena do elegantní dřevěné krabičky, jejíž víčko zdobí postavy krále a královny stylizované do podoby šachových figurek. Součástí balení je také ilustrovaný certifikát pravosti s průvodním slovem autora.

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Produkt zatím nemá žádné recenze.

{"Oblíbené kategorie":[["Ostatní oblečení pro včelaře","https://ostatni-obleceni-pro-vcelare.heureka.cz/"],["Prsní tampóny","https://prsni-tampony.heureka.cz/"],["Skřipce do vlasů","https://vlasove-skripce.heureka.cz/"],["Krbové vložky","https://krbove-vlozky.heureka.cz/"],["Mikrofony","https://mikrofony.heureka.cz/"],["Grafické karty s čipem NVIDIA","https://graficke-karty.heureka.cz/f:2937:7643/"],["Autoalarmy GSM","https://autoalarmy.heureka.cz/f:12789:1/"],["Koupelnové protiskluzové podložky Gedy","https://koupelnove-protiskluzove-podlozky.heureka.cz/f:34213:43778280/"],["Kartuše Campingaz","https://kartuse-a-palivove-lahve.heureka.cz/f:22204:3438509/"],["Dámské žabky Crocs","https://damske-zabky-pantofle.heureka.cz/f:32117:43942201;34682:43947678/"]],"Vybrané značky":[["Investiční zlato Münze Österreich AG","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:797906/"],["Investiční zlato Royal Canadian Mint","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:806537/"],["Investiční zlato British Royal Mint","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:53504485/"],["Investiční zlato Philoro","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:42574065/"],["Investiční zlato Royal Australian Mint","https://investicni-zlato.heureka.cz/f:17552:21159921/"]],"Jak vybrat nejlépe":[["Jak vybrat příslušenství pro prut?","https://prislusenstvi-pro-pruty.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-prislusenstvi-pro-prut/"],["Jak vybrat okenní roletu?","https://rolety.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-okenni-roletu/"],["Jak vybrat kompatibilní toner?","https://kompatibilni-tonery.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-kompatibilni-toner/"]],"Vybrané produkty":[["JUSKUV Ucha na kabelku - kovová, šroubovací Barva: zlatá","https://slove-soucasti.heureka.cz/juskuv-ucha-na-kabelku-kovova-sroubovaci-barva-zlata/"],["Nike Air Jordan 1 Retro Low OG SP Travis Scott Olive","https://detske-tenisky.heureka.cz/nike-air-jordan-1-retro-low-og-sp-travis-scott-olive/"],["XPPen Deco L DCL","https://graficke-tablety.heureka.cz/xppen-deco-l-dcl/"],["Rexona Dry Cobalt Men deostick 50 ml","https://deodoranty-a-antiperspiranty.heureka.cz/rexona-dry-cobalt-men-deostick-50-ml/"],["FIFINE K668","https://pocitacove-mikrofony.heureka.cz/fifine-k668/"],["Flawless Finishing Touch Facial Hair Remover","https://epilatory.heureka.cz/flawless-finishing-touch-facial-hair-remover/"],["Flexi Vodítko Black Design pásek","https://voditka-pro-psy.heureka.cz/flexi-voditko-black-design-pasek/"]],"Doporučujeme":[["Apple iPhone 15","https://mobilni-telefony.heureka.cz/f:26540:51662741/"],["Parfémy","https://parfemy.heureka.cz/"],["Bazény","https://bazeny.heureka.cz/"],["PlayStation 5","https://herni-konzole.heureka.cz/playstation-5/"],["Lego","https://lego.heureka.cz/"],["Zahrada","https://zahrada.heureka.cz/"],["Nábytek","https://nabytek.heureka.cz/"],["Oblečení a móda","https://moda.heureka.cz/"]]}