Poradna Investiční zlato


Autor: | Vloženo: 26.12.2016 000 21:21 | Témata: Poradna Investiční zlato

Prosím o grafickou tabulku vývoje ceny AU za posledních 5 roků.

Kdy v období 5ti let byla cena AU nejnižší?. Co bylo důvodem?
Projeví se cena AU po zrušení intervencí ČNB na € a jak ?

  • Česká mincovna

    Česká mincovna

    9. března 2017

    Dobrý den, cena za posledních pět let klesla nejníže na 1049,40 USD za trojskou unci v prosinci 2015. Za vývojem ceny zlata z roku 2015 stálo více proměnných. Jednou z nich byla nízká inflace ve vyspělých zemích, další například přísnější měnová politika USA. V roce 2015 díky ní stoupnul dolar na cca 24 USD / Kč. Drahý dolar obecně odrazuje investory od nákupu zlata. Na druhou stranu ale růst dolaru pro investory, kteří nakupují v jiné měně, znamená, že jejich investice do zlata se v jejich měně zhodnocuje. Přísnější měnová politika také přinesla obavy ze zvýšení úrokových sazeb, to je také faktor, který také dozajista přispěl k poklesu ceny zlata.

    Pokud po zrušení intervencí ČNB dojde k posílení koruny, jak někteří analytici předpovídají, dojde také k poklesu korunové ceny zlata. Pokud dojde k (byť jen dočasnému) oslabení koruny vlivem odlivu spekulativního kapitálu, což jsou také možné scénáře analytiků, dojde k růstu korunové ceny zlata. Jiné vazby tam v současnosti nevidíme.

    Co se týká historických dat a grafů, určitě Vás odkážeme na skvělé stránky http://www.kitco.com/charts/. Zde najdete podrobné informace k drahým kovům. Ke zlatu je to například zpátky až do roku 1833.


    Hezký den přeje tým České mincovny!

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (4)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.